Ziua Arieşului – urmată de Festivalul Plăcintelor

Dragii mei moţi,

De la izvorul până la vărsarea Arieşului în Mureş (ştiu că nu sunteţi moţi cu toţii, dar să zicem că acesta este un apelativ drăgălaş, cu care-mi place să vă chem), vreau să vă fac o propunere uriaşă, o acţiune care să zguduie din temelii lenea şi nepăsarea autorităţilor şi implicit a noastră, a tuturor celor ce ne ducem (mai mult sau mai puţin) viaţa pe malurile Arieşului.

Despre ce este vorba? Mă gândeam ca, într-o zi anume, pe care o vom stabili împreună, să curăţăm Arieşul de toate pet-urile şi mizeriile care-l fac să arate în unele locuri atât de trist şi murdar, să-i redăm frumuseţea din copilărie, când te puteai scălda fără frică în apa lui, limpede ca lacrima.

Invităm alături de noi pe toţi cei ce-şi doresc o Românie curată, de vorbe ne-am săturat, cred că e timpul să trecem la fapte. Sunt convinsă că în fiecare localitate se vor găsi gospodine harnice, care, la sfârşitul zilei, să ne întâmpine cu plăcinte şi o cană cu apă rece.

Trebuie să mobilizăm elevii din şcoli şi pe toţi cei ce pot ajuta cu tot sufletul, această activitate.

Nu spun că va fi uşor, dar dacă punem cu toţii umărul, putem arăta că urmaşii lui Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu ţin încă fruntea sus şi-şi doresc o viaţă bună, într-o ţară curată, degeaba aşteptăm ca altcineva să facă (virgulă) curăţenie în curtea noastră, acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Sunt sigură că cei ce vor participa la acestă acţiune, vor înceta să mai arunce gunoaie în apropierea oricărei ape curgătoare. Nu putem însă începe cu a păstra ceva ce nu există deocamdată, adică, până nu faci curat, nu poţi păstra curăţenia.

Vă rog să răspândiţi acest articol, nu de dragul meu, ci de dragul nostru, al tuturor.

Arieşul vă va mulţumi!

Ce şi cum vom organiza, rămâne să stabilim, după ce cât mai multe persoane (şi de ce nu, şi primării) se vor implica în această acţiune.

Vă doresc spor la toate şi aştept cu interes răspunsul vostru.

Dacă nimănui nu-i pasă, înseamnă că m-am înşelat amarnic asupra voastră şi că am rămas

Manuela Sanda Băcăoanu, ultima moaţă din Munţii Apuseni

12 gânduri despre „Ziua Arieşului – urmată de Festivalul Plăcintelor

  1. Geangalau Silvia

    Traiasca”Ziua Ariesului”! O inițiativă demna de toată lauda! Sunt gata sa mă implic total! În aceste zile sunt la Bistra în concediu. Mi-ar place sa particip la acțiune! Cu ce pot ajuta?

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  2. goia liliana

    Bună seara! Salut initiativa dumneavoastră, e o propunere de educatie a celor care trăim pe valea ARIESULUI,de la izvor si până la varsarea în apele MURESULUI .Scolile si Primăriile aferente acestui tinut „motesc” sunt primele care ar trebui să se implice.si bineînțeles orice cetățean dornic să fie voluntar pt.o zi.Vă doresc mult succes si mă ofer voluntar pt o zi sau o săptămâna(cât va fi nevoie).

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  3. Nicoleta-Andreea Sicoe

    Buna ziua 🙂 Ma bucur de aceasta initiativa. Aveam acest gand mai demult, de cand am vazut cuburile acelea de gheata din iarna, care faceau din Valea Ariesului un peisaj apocaliptic. M-am sfatuit cu o prietena cum am putea face ceva. Ma gandeam daca nu cumva avem nevoie de un cadru oarecum legal pt a face asta? 🙂 Cred ca mai greu va fi sa ne organizam. Deoarece mai suntem moti 😛 imprastiati prin multe colturi dar care traversam Valea Ariesului din cand in cand 🙂 Cumva,cred ca e nevoie sa ne organizam cumva. Cu implicarea autoritatilor locale, desigur si fara a arunca in nimeni cu noroi 😀

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. manuelasanda Autor post

      DA, aceasta este si dorinta mea, sa implicam autoritatile, dar intai sa vedem câti voluntari vor sa fie alaturi de noi. Am facut o lista, dacă doriți să ajutați, puteți să-mi trimiteti datele d-vs, iar eu le trec în tabel.
      Multumesc pentru faptul ca vă pasă..

      Apreciază

      Răspunde
  4. NELU

    Eu zic sa incepem a educa edilii(consilii locale si primari) de pe Valea Ariesului care au obligatia de a pastra curatenie. Ex. : la Barajul de la Mihoesti sa convocam toate CL si Primarii din amonte , sa vada ce mizerii trimit la vale si … de ce nu sa le dam niste barci sa adune ce a venit de la ei. Poate asa se vor implica sa faca ceea ce au de fapt in fisa postului. la fel se poate face la Moldovenesti, la Turda, la ….. iar cand Ariesul este curat sa declaram ZIUA ARIESULUI unde in alta parte decat la FAGUL IMPARATULUI !!! Este doar un gand !!!!!

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. manuelasanda Autor post

      Foarte frumos, sunt cu totul de acord, întrebarea mea este însă: cum putem face asta? Dacă edilii s-ar preocupa de curățenia mediului, noi n-am avea această conversație. Iar dacă noi, niște ”oameni din popor”, vrem să le dăm lecții, s-ar putea să ieșim cam șifonați din această confruntare. Mă gândeam că ar fi mai diplomatic sa mergem la primării și să spunem că dorim să facem curat, cu sprijinul lor, desigur. Atunci când faci ca munca să devină un joc, nici măcar nu mai obosești. Câți dintre noi oboseam în copilărie, jucându-ne? Am putea s-o facem și acum, de-a ”Arieșul curat”. Aștept orice idee despre felul în care putem demara acest mare proiect.

      Apreciază

      Răspunde
  5. Toma Prida

    Bună seara Manuela ! Felicitari pentru initiativa!
    Eu am distribuit pe fb si mi-am manifestat disponibilitatea de a participa la actiune acolo unde voi fi repartizat.
    Ca membru in Societatea Avram Iancu voi informa conducerea Societatii despre initiativa dvs si sper să se implice, intre conducerea Societatii si Autoritatile locale existand relatii bune de colaborare.
    Din punctul meu de vedere ar trebui amenajate corespunzator si locurile de popas cu mese, banci, cosuri de gunoi care sa fie golite zilnic sau la doua zile.sau la intervalul in care se colecteaza deseurile de pe raza localitatii. Cred ca aceasta masura ar fi prioritara , iar actiunea voluntară trebuie organizata primavara dupa trecera debitelor mari.
    Cu respect , Toma Prida

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. manuelasanda Autor post

      DA, stiu si eu ca primăvara Arieșul cară tone de plasticuri și alte miyerii, dar, mă gândeam că dacă-l curățăm acum, iar pe urmă NIMENI nu mai aruncă gunoaie în preajma lui, la primăvară am putea avea surpriza ca Arieșul să fie tumultuos și…curat.Mulțumesc pentru sprijin, sper să ne adunăm tot mai mulți. Dacă aș spune că… UNIREA FACE PUTEREA! ar fi o vorbă prea mare pentru zilele noastre?

      Apreciat de 1 persoană

      Răspunde
  6. Floca Alina

    Nici nu stiti….sau de fapt stiti 🙂 cat ma bucur la aceasta initiativa a d-voastra! Sunt ing de mediu ca profesie si normal: MOATA! Si ma mandresc cu asta, mai putin ma mandresc cand vad multitudinea de deseuri pe valea Ariesului, inclusiv la izvorul Ariesului se varsa fix o gura de canal, de pe la Pensiuni banuiesc, un peisaj „mirific” nu am ce zice. Eram atat de revoltata si ma gandeam cum as putea schimba ceva si tot eu mi-am raspuns: ca nu mi-as fi inchipuit ca eu sa pot schimba ceva, dar vazand initiativa d-voastra, ba DA, POT! Si daca fiecare din noi motii ar spune: „Da, vreau o schimbare pt mediu, pt o apa mai curata, pentru un peisaj mai frumos, pt o fauna acvatica sanatoasa” sa ii spun asa, atunci cu siguranta se poate! O sa informez si eu cate persoane pot insa trebuie sa se stabileasca o data. Pe mine va rog sa ma treceti pe lista! Doamne ajuta sa se miste ceva! Cu stima Alina Floca, moata din Gîrda de Sus!

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
    1. manuelasanda Autor post

      Sunt fericită că moții au încă inimile pline de iubirea pentru minunatele noastre plaiuri, și știu că dacă vrem, mutăm și munții, nu facem doar curățenie pe Valea Arieșului și pe toate văile din țară. Începutul este greu, dar dacă nu ne vom lăsa ”pe tânjală”, cu siguranță vom izbândi.Trebuie însă implicate și autoritățile, ca să nu ne trezim amendați, legile din această țară sunt destul de ambigue și interpretabile. În prima fază, trebuie să luați legătura cu primăria și școala din Gârda de Sus, pentru a vedea dacă ne acordă sprijin.Vă mulțumesc pentru că vă pasă.

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un comentariu