Scoica Sf. Iacob, pe o clădire din Roşia Montană

În toamnă, când am fost de la Lupşa la Abrud pentru a găsi cel mai bun traseu pentru Camino de Santiago, am fost surprinsă să constat că în Roşia Montană, localitatea atât de controversată şi pe care mai-marii zilei vor s-o vândă la mezat în loc s-o transforme într-o perlă a turismului românesc, pe o clădire ce cu mulţi ani în urmă se chema „CASINĂ”, există simbolul Sf. Iacob. Da, la Roşia Montană era Cazino, unde oamenii, după ce munceau greu în mină pentru pepitele de aur, se duceau să le piardă la jocuri de noroc şi să le bea. Nu e treaba mea ce făceau ei atunci, ideea este că Roşia Montană este o localitate ce geme (la propriu şi la figurat) de istorie şi care nu merită să fie rasă de pe faţa Pământului din pricina lăcomiei, prostiei şi nelegiuirii unor figuranţi ce s-au trezit în roluri principale, fără a avea şi talentul necesar pentru a le juca aşa cum trebuie.

O mulţime de case de pe la anii 1800 atestă faptul că Roşia Montană era o localitate deosebit de prosperă, prosperitate care s-ar putea întoarce, dar cu ajutorul turismului de astă dată, curat, demn şi ecologic, fără a mai prăvăli un munte şi a otrăvi apele cu cianură.

Ca să nu mai vorbim despre faptul că aici există ceva unic în întreaga lume, galerii de mină de pe vremea romanilor, care se pot vizita.

Din acest motiv, sunt convinsă  că dacă Roşia Montană va fi pe harta Camino de Santiago, acesta va fi un pas important spre readucerea ei la viaţă şi spre reîntoarcerea locuitorilor plecaţi prin străini, mulţi plecând în Cer bolnavi de inimă rea, din pricina strămutării.

IMG_9272

Roşia Montană ne cere ajutorul nouă, oamenilor de rând. Guvernanţii sunt ocupaţi cu legile care-i scot din puşcării.

Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă cu Apusenii pe Tălpi

 

3 gânduri despre „Scoica Sf. Iacob, pe o clădire din Roşia Montană

  1. Elena Mera

    Corect, bravo! Mi se rupe inima de fiecare data cand trec prin Rosia Montana sau Abrud! Exista asa multe case istorice, elegante, care au fost superbe cand au fost construite…si istoria zonei este chiar fascinanta! Acum cladirile se prabusesc, tinerii au plecat, somerii stau pe strada. Este o crima. Ai o viziune…pacat ca putini oameni, fie oameni de rand, fie politicieni, se gandesc in mod corespunzator. Momentan, noi am scapat de cianura, dar o alternativa pozitiva si sanatoasa, cum ar fi o investitie mare in turism, inca nu sa realizat.

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  2. manuelasanda Autor post

    Fiecare dintre noi putem face ceva, la nivelul la care ne aflăm. Dăm cu mătura prin fața casei și plantăm trei flori, facem voluntariat pentru a înfrumuseța satul, comuna orașul, sau, pur și simplu, nu mai aruncăm gunoiul la întâmplare. Și acesta ar fi un mare pas înainte.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s