Aronia – superfructul antioxidant

V-am promis mai multe articole despre fructe şi legume medicament, dar nu m-am ţinut de cuvânt. În cele ce urmează, veţi afla cât de multe proprietăţi are aronia, un fruct nu prea cunoscut la noi,  care nu necesită condiţii deosebite de îngrijire şi temperatură.

Eu am cinci tufe de aronia, trei mari şi două mici, înmulţite de mine. Anul acesta, recolta a fost extrem de mare. Am pus fructele în congelator, de unde le folosesc zilnic, cu cereale sau sub formă de shake, împreună cu banane şi seminţe.

„Aronia – superfructul antioxidant

Din aceeasi familie cu macesele, fructele de aronia (Aronia melanocarpa) sunt recunoscute pentru complexul de vitamine si antioxidanti pe care ii contine. Originara din America de Nord, a fost aclimatizata in Europa pe la 1900. La noi se cultiva prin paduri, parcuri si in gradinile unor amatori. Arbustul este decorativ, dar fructele lui sunt apreciate ca fiind comestibile si cu proprietati medicinale. Un lucru interesant este si faptul ca rareori este atacat de insecte si boli. Exista mai multe specii de Aronia, dar cele mai cunoscute sunt cele cu fructe negre sau rosii, cea mai apreciata fiind specia cu fructe negre datorita bogatiei in pigmenti si antioxidanti. Fructele de aronia seamana cu cele de soc ( sunt putin mai mari) si au gust astringent, acrisor si amarui. Dupa uscare ( care pastreaza marea majoritate a proprietatilor terapeutice) gustul devine mai dulceag, foarte placut. Cu un bogat si complex continut in vitamine, antioxidanti si minerale, o adevarata “bomba” de energie si sanatate, fructele de aronia au fost pe buna dreptate incadrate intre cele 8 superfructe ale lumii (alaturi de goji, catina, rodie, etc) si au fost introduse in dieta cosmonautilor rusi inca din 1959.

Aronia este foarte bogata in vitamine: P, C, E, A, K, B1, B2, B6, B9. Are cel mai bogat continut in vitamina P dintre toate fructele, iar 100 gr de fructe de aronia acopera in totalitate necesarul zilnic de acid folic (vitamina B9) si 35% din necesarul de vitamina C (care este mai bine fixata in organism de catre vitamina P). Contine totodata multe minerale, mai ales  fier si iod, dar si magneziu, mangan, molibden, zinc, ceea ce face din ea un bun remineralizant si antianemic. Continutul mare de iod este benefic cresterii copiilor, gravidelor precum si in bolile datorate lipsei de iod. Fructele au un continut foarte mare de antioxidanti, mult mai mare decat afinele (de 15 ori mai mare), merisorul sau rodiile. Aronia este cea mai bogata dintre planta in substante fenolice P-active(catehine, antociani, flavonoide),. Are un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid quinic care ajuta la prevenirea infectiilor urinare (de 10 ori mai mare decat merisorul)! Antocianii prezenti in cantitati impresionante sunt niste coloranti naturali, dar care au importante roluri in organism. In primul rand distrug radicalii liberi care afecteaza membranele celulelor si continutul celulelor, ceea ce are efecte benefice asupra intregului corp. Dintre flavonoizi se remarca zeexantina, care protejeaza ochiul de efectele razelor ultraviolete si previne degenerarea maculara. Pectinele din compozitia sa leaga microbii patogeni si alte substante toxice din intestine, cum ar fi metalele grele-plumb, cobalt, strontium, favorizand eliminarea lor. Mai contine acizi organici, sorbitol, zaharuri si cantitati mici de proteine. Nu contine colesterol.

Au fost realizate numeroase studii si teste de laborator care au scos  in evidenta proprietatile deosebite ale acestor fructe. Datorita complexitatii compozitiei sale, ele cresc vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, scad nivelul hormonilor de stress, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatatesc metabolismul. Datorita continutului in flavonoide protejeaza organismul de efectele nocive ale radiatiilor (este indicat celor care folosesc in exces calculatorul, telefonul mobil, televizorul). Testele preliminare arata ca un consum regulat de fructe de aronia, datorita antocianilor, are efecte benefice in cancerul colonorectal, bolile cardio-vasculare, inflamatiile cronice, afectiunile mucoasei gastrice, uveita (inflamatie a ochiului), boli hepatice. Fructele de aronia contin in cantitati mari vitamine si minerale, de aceea ele sunt folosite in prevenirea si tratarea mai multor boli: bolile copilăriei, boli ale ficatului şi vezicii biliare, alergii, boli de piele.
Previn ateroscleroza, scad nivelul de colesterol din sange, regleaza tensiunea arteriala, sustin elasticitatea si normalizeaza permeabilitatea vaselor sanguine, amelioreaza circulatia periferica. Ele pot fi utilizate de catre bolnavii de diabet fiind un hipoglicemiant natural, au proprietati astringente si diuretice foarte puternice. Sunt utile in caz de tromboze, varice, hemoroizi, hemoragii diverse.   Au efect de purificare al sangelui, fiind de neinlocuit in dietele de purificare. Pot fi consumate de catre suferinzii de maladia Alzheimer, ameliorand simptomele si incetinind procesele de imbatranire. Au totodata si proprietati antiseptice, previn infectiile virale si bacteriene, fiind un remediu puternic in raceli. 

Benefice pentru copii, diabetici, atleti, pacientii care urmeaza un tratament complex si pentru toti cei care doresc sa isi mentina  sanatatea. Se pot consuma in stare proaspata, sub forma de suc, congelate sau  uscate. In stare proaspata rezista cam 2 saptamani la frigider, dar uscate si pastrate in cutii inchise si in incaperi bine aerisite le puteti pastra peste iarna, beneficiind din plin de efectele benefice ale acestui fruct miraculos.

                             Dr. Mirela Strant – specialist Apifitoterapie                                          http://www.casabio.ro”

E bine să ai în grădină măcar o tufă de aronia. Eu am cumpărat plăntuţele foarte mici, de pe internet. Dau rod în al trei-lea an de la plantare.

Primăvara le pun gunoi de grajd, iar vara, dacă e secetă, le mai ud. Nu necesită alte lucrări, sunt rezistente la boli, nu le-am stropit niciodată. Le-am plantat acum 9 ani.

Să aveţi poftă doar la alimente sănătoase!

Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă cu Apusenii pe tălpi

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s