Fântâna lui Cenan

Prin anii ’80, DN 75 de la Câmpeni la Turda a fost renovat în întregime, iar un inimos inginer de la drumuri, pe numele lui Cenan, a captat un izvor, care a rămas să-i poarte numele, drept „Fântâna lui Cenan”, în folclorul celor ce iau apă de aici. Toţi cei ce cunosc Valea Arieşului ştiu unde se găseşte, înainte de a ajunge la Lunca Arieşului, cum mergi de la Turda spre Câmpeni.

De mai bine de 20 de ani iau şi eu apă de la acest izvor, care am văzut că este verificat lunar de către cei de la Apele Române, deci e o sursă sigură şi naturală de apă.

Toate bune şi frumoase, dacă … n-am fi români. După cum vedeţi în poze, bunii noştri concetăţeni care se bucură de beneficiile acestei ape, nu ezită să-şi lase mizeriile exact în acest loc. Acum îmi vine în minte un banc porcos despre girafă, care se potriveşte la fix cu ceea ce se întâmplă la acest izvor, indolenţă şi nesimţire crasă, ne golim maşina de gunoaie, ba mai şi urinăm prin preajmă.

Ruşine să vă fie, vouă, celor ce faceţi asemenea lucruri, aici şi în orice alt loc al acestei ţări sau al acestui Pământ!!!

De mai multe ori locul a fost curăţat, arăta omeneşte, dar nu sunt necesare mai mult de două săptămâni pentru a reveni la „starea lui naturală”, de maidan de unde luăm apa vie, necesară vieţii. Am făcut şi eu curăţenie de vreo două ori, fără ca efectul să fie de mai îndelungă durată.

De partea cealaltă a drumului, spre Arieş, a fost o masă şi două bănci, pentru cei ce doresc să se oprească la un pahar de apă rece şi eventual să mănînce ceva din traistă. Peisajul este deosebit, dar oamenii l-au pângărit, au furat masa şi una dintre bănci, chiar dacă erau fixate în beton. Iată ce a mai rămas, tristă ruină a unui loc în care puteai respira aerul curat (care acum e poluat de latrina în care a fost transformat malul Arieşului), iată cum se comportă românii, atunci când o ţară e fără legi, sau chiar când sunt, acestea nu sunt respectate, iar cei ce ar trebui să le păzească sunt la fel cu cei ce lasă mizerii şi urinează pe unde apucă.

IMG_2152

Ţin minte că odată se făcuse coadă la izvor, eu tocmai luam apă, când un bărbat trecut de prima tinereţe se apropie strângând în mână o doză de aluminiu de suc, în ideea de a o face cât mai mică. În jurul meu era mai multă lume, dar când l-am văzut că se apropie, nu m-am putu abţine să nu-i spun pe un ton tăios ” Sper că nu vreţi să aruncaţi asta aici!” „Nu, nu…” răspunde el prins asupra faptului, iar la privirile celorlalţi îndreptate asupra lui îi venea să intre în pământ, a băgat doza în buzunar, a urcat în maşină şi a plecat.

Iată că oprobiul public funcţionează, dar trebuie reactivat. Dragi concetăţeni, fac apel la bunul simţ care sper că nu a murit de tot, vă rog să fiţi vocea care strigă împotriva a orice este împotriva bunului simţ şi a moralei în ţara asta. Degeaba dăm vina pe ţară, degeaba zicem că e de căcat, de căcat suntem noi, cei ce trăim în ea şi nu facem nimic pentru a ieşi din mlaştina în care conducătorii ne-au băgat până în gât. Mai avem puţin şi ne înecăm, aşa că, luaţi aminte…

Vreau să vă mai spun doar că toate astea se întâmplă sub privirile triste ale lui Iisus, ce lăcrimează pe cruce şi care, fără îndoială, nu e de acord cu ceea ce se întâmplă la câţiva metri de locul în care-şi îndură sacrificiul veşnic.

IMG_2153

Înainte de Crăciun sper să am timp să fac curat la izvor, să văd cât va ţine  de această dată. Totuşi, nu înţeleg: oricui îi place să găsească un loc curat, atunci de ce suntem porci, ne batem joc de munca unor oameni şi în primul rând de noi?

Vă doresc o zi în care să nu întâlniţi niciun nesimţit!

Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă din Munţii Apuseni

2 gânduri despre „Fântâna lui Cenan

  1. ioanacc

    Am luat parte de doua ori la „Let’s do it, Romania!”, actiunea de curatare a zonelor verzi (paduri, poieni, parcuri, etc.) de deseurile aruncate de oameni si pot sa confirm: mare parte dintre conationalii nostri chiar se comporta ca porcii.
    Tin minte ca la a doua actiune am avut ca zona de curatare Hoia, de la varful dealului spre Baciu. Era in weekend, erau oameni iesiti la iarba verde si noi adunam gunoiul de langa paturile intinse de ei!!! Un copil, intrigat, chiar si-a intrebat parintii ce facem. Parintii, jenati, nu stiau cum sa-i raspunda. Imi venea sa-i spun: „Adunam gunoiul langa care stati fara sa va sinchisiti ca va luati masa de pranz intr-o cocina!”. Poate asa au gasit gunoiul, poate ca aruncasera si ei (in mod sigur, o parte din hartiile si pungile murdare era ale lor, erau chiar la marginea paturii), dar nu inteleg cum puteau manca langa mizeria de nedescris: sticle si flacoane goale, borcane murdare, carpe, tenisi rupti, hartii si pungi, etc. Macar astia si-au plecat ochii, clar rusinati. Altii, de langa care adunam gunoaiele, se uitau cu dispret la noi si continuau sa bea bere si sa faca gratare fara nici un stres, aruncand gunoaie chiar langa ei, imediat ce curatasem zona de langa patura lor !!!
    Nici nu pot sa va spun ce am gasit la prima actiune „Let’s do it, Romania!”, in capatul satului Salicea, la iesirea spre Ciurila. Am adunat peste 100 de saci de gunoaie, plus canapele, frigidere, cauciucuri si alte chestii pe care nu le-am putut baga in sac!

    Apreciat de 1 persoană

    Răspunde
  2. manuelasanda Autor post

    Asa este, ne plangem de tara, dar noi suntem primii care trebuie sa ne schimbam. Eu am incredere ca pana la urma exemplul pozitiv functioneaza, ajutat si de metode coercitive, bineînteles. Omul este un animal social, deci trebuie dresat pentru a se purta cu respect fata de natura si fata de cei din jur.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s