Focuri pe dealuri…

Nu, nu e o groapă de gunoi căreia i s-a dat foc, este doar una dintre multele imagini cu incendieri de vegetaţie, care populează toţi munţii noştri, în ultimele zile.

Nu ştiu cum se face, dar românii reuşesc să-şi dea singuri „cu stângu-n dreptu”, adică, dacă nu s-au tăiat chiar toate pădurile, de ce să nu ni le incendiem singuri?

Se vorbeşte despre intervenţia pompierilor şi despre amenzi usturătoare, dar, în acest weekend, am văzut cel puţin cinci incendii lăsate în voia soartei, fără ca cineva să se sesizeze… Iar de amenzi, nici nu poate fi vorba. E ceva de genul: „prinde orbul, scoate-i ochii”. Nimeni nu este de vină, dar Munţii Apuseni, fumegând mai ceva decât furiosul Etna, trebuie să mai treacă şi prin această încercare, trebuie să suporte urmările puturoşeniei unora care, pentru a nu curăţa păşunile şi a nu pierde banii de la APIA, le-au dat foc.

Cu uscăciunea din această primăvară, nu e de mirare că focul a ajuns şi la pădurile ce încă mai populează timid munţii, reuşind să desăvârşescă opera vânzătorilor de ţară şi de lemn.

Cred că „Deşteaptă-te române” a fost ales degeaba imnul acestei ţări, mult mai potrivit mi s-ar părea „Ţara arde, babele se piaptănă”.

Vă doresc zile fericite!

Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă din Munţii Apuseni

 

4 gânduri despre „Focuri pe dealuri…

  1. fosile

    Interesant, că înainte, în vremea de tristă amintire, ştiau să tragă două trei brazde cu plugul, să ţină focul doar pe locul de ars.Acum nu ştiu sau le e lene sau nu vor.Că doar, dacă arde şi la altul…, nu-i treaba mea, nu?
    Inainte de comunism era ” ocupaţie „, apoi a venit ” dictatura „, deci existau modalităţi de constrîngere, dacă nu era conştiinţă.
    Acum sîntem liberi, nu?

    Apreciază

    Răspunde
    1. manuelasanda Autor post

      Da, acum avem o libertate prost înteleasă si prost manageriată. Ambele categorii, cei ce fac ce le trece prin cap şi cei ce ar trebui să-i constrângă să nu facă asta, se simt „liberi”, aceasta fiind consecinţa.

      Apreciază

      Răspunde
  2. Monica

    Impresia mea e ca degradarea societatii e intentionata si programata: are loc degradarea educatiei, a sanatatii, a mediei (tv, ziare, profesionalismul, tinuta morala si limba romana folosita aici), deci institutii care inainte erau publice, si implicit a societatii in general.
    Spunea cineva care are parinti la tara ca taranii nu mai cresc gaini, iau pui de la magazin pentru ca la puii de casa nu le mai place gustul. In general, taranii nu mai lucreaza, fie din comoditate fie pentru ca nu se renteaza, fie ca micii producatori sint falimentati de companii in general straine care scad pretul pina la falimentul firmelor mici autohtone – o colega mi-a povestit ca asa au patit parintii ei care aveau o ferma mica de oua).
    Nu mai amintesc de miile de IMM-uri falimentate de politica de impozitare; impresia mea e ca statul e complice la aceasta politica,
    Oamenii trebuie sa se obisnuiasca sa munceasca, sa fie o educatie in acest sens, o motivatie, altfel se intimpla ce e acum.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s