După o lungă perioadă în care muza mea a fost într-o vacanţă prelungită, iată că mi-am făcut timp să mai scriu câteva rânduri. Fac acest lucru pentru a vă anunţa că, în sfârşit, voi pleca pe jos pe Valea Arieşului, pentru ca acest proiect de suflet, „Camino de Santiago prin România” să nu rămână doar un vis frumos.
M-am gândit să pornesc joi, 6 septembrie, de la Aiud. Am patru zile la dispoziţie, timp în care voi parcurge câţi kilometri voi putea, voi găsi variante de drum cât mai pitoreşti şi, dacă voi avea noroc, mă voi întâlni şi cu autorităţile de pe traseu.
În acest an, inenţiomez să străbat/marchez/organizez Camino de la Aiud până la Arieşeni. Pe şosea, sunt 137 de kilometri. Nu ştiu dacă voi găsi scurtături, dar intenţia mea este să duc acest drum cât mai puţin pe şoseaua naţională. Sper să reuşesc şi sper să mi se alăture şi alţi iubitori de Camino în acest proiect.
Aceste prime patru zile caminante le dedic cu dragoste mamei Iacobina, soacra mea, care, din păcate, a plecat din această lume în data de 24 august, la vârsta de 89 de ani. A fost o femeie bună, înţeleaptă şi sinceră. Nu întâmplător, numele ei a fost Iacobina, varianta feminină a numelui de Iacob, exact cel spre care se îndreaptă toţi pelerinii ce merg la Santiago de Compostela, adică Sfântul Iacob de pe Câmpul Stelei.
O să vă ţin la curent cu traseul ales şi cu întâmplările de pe drum, pe toţi cei interesaţi.
Deocamdată, să ne auzim/vedem cu bine!
Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă din Munţii Apuseni.
Felicitări pentru acest plan! Stiu ca undeva după Aiud si pana la Colțești sunt Cheile Verișoarei care pot fi parcurse pe asfalt, dar au si poteca atât pe un versant, cât și pe celălat. Eu am parcurs poteca de pe versantul stâng (în acest sens de mers), dar pe partea dreaptă a râului. Apoi de la Colțești e poteca care străbate Piatra Secuiului si coboară la Remetea. Dar nu e un drum facil. Am parcurs acest traseu de 2 ori. De asemenea, din Colțești e poteca care trece peste culmea Bedeleu în satul Sub Piatra. De acolo se iese la drumul național de pe Valea Arieșului. E un drum asfaltat, dar îngust și foarte puțin circulat. Iar pe Valea Arieșului e traseul vechii mocanițe până la Câmpeni. Asa cum în Spania multe dintre aceste cai ferate vechi si abandonate au fost transformate în „camino verde” si la noi s-ar putea găsi o utilizare la vechiul traseul îngust de tren. De la Câmpeni la Arieșeni nu stiu ce alternative ar putea fi la asfaltul drumului național. Poate ceva drumuri de prin satele traversate…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Corect e Cheile Vălișoarei (sau ale Aiudului), nu cum a apărut în mesajul anterior. De la auto corect…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru sugestii, voi tine cont de ele.
ApreciazăApreciază