Algoritmul de calculare a pensiilor – un mister?

Vuieşte mass media de ştiri contradictorii, care mai de care cu titluri cât mai bombastice despre pensiile speciale, sau despre cumulul pensiei cu salariul.

Voi spune că sunt total de acord cu tăierea pensiilor speciale, pentru totdeauna şi tuturor celor care le primesc. Nu cred că în ţara aceasta au fost unii care i-au făcut asemenea servicii, încât să primească pensii pentru care nu au contribuit nici cu a zecea parte, pe vremea când munceau. Dacă ar fi fost aşa, ar fi avut salarii pe măsură, deci şi contribuţia la pensie ar fi fost mai mare.

Cumulul pensiei cu salariul este o altă problemă foarte actuală, care ar trebui studiată în amănunţime, fiindcă nu e totuna să cumulezi o pensie mică, cu un salariu ceva mai mare, sau o pensie de 10.000 de lei (nemeritată), cu un salariu cam la fel.

Să trecem însă la ceea ce voiam să spun: în jurul meu, tot mai multă lume iese la pensie, dar, în mod ciudat, oameni care au lucrat la fel de mulţi ani şi cu salarii egale, primesc pensii diferite. Întotdeauna modul în care se calculează pensia a fost un mister pentru noi, oamenii de rând, de parcă era o chestie magică, care se întâmpla într-o noapte ceţoasă, cu lună plină, în care funcţionarii de la pensii amestecau într-un mare ceaun ce bolborosea, iar de acolo extrăgeau pensii, care cum, după norocul fiecăruia.

Întreb: n-ar fi normal ca, după un număr de ani munciţi, fiecare om să poată calcula măcar aproximativ cuantumul pensiei pe care o va primi?

Se fac foarte multe greşeli atunci când se calculează pensiile, dar oamenii de rând n-au cum să-şi dea seama, iar dacă totuşi te prinzi, deoarece vecinul Ixulescu are o pensie mult mai mare decât a ta, iar amândoi aţi muncit pe acelaşi salariu, tu chiar mai mult decât el, mergi să depui o cerere, cu acte doveditoare, nimeni nu-ţi poate confirma că cineva a reluat dosarul tău şi că ai primit exact ceea ce ţi se cuvenea. Algoritmul după care se fac calculele este secret, nu se poate verifica corectitudinea aplicării lui.

Bine că sunt oameni în ţara asta care au dormit prin parlament şi prin senat, ale căror pensii sunt de 10 ori mai mari decât ar merita şi sunt sigură că nimic nu se va întâmpla în această direcţie, după simpla zicătoare : CORB LA CORB NU SCOATE OCHII!

Să fiţi sănătoşi şi la pungă groşi!

Manuela Sanda Băcăoanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s