O supă minunată, care nici măcar nu pare că e de post.
Ingrediente: 3-4 morcovi, 2 pătrunjei, 1 bucată de ţelină, 1/2 ardei, 1 roşie mică, întreagă, 1 ceapă albă, 2 căţei de usturoi, sare şi piper după gust. În loc de piper se poate pune ardei iute sau ghimbir, 1 linguriţă ulei de susan.
Se pun toate acestea la fiert la foc mic şi cu puţină apă, cu capac deasupra, pentru a nu se pierde vitamina A. De la ceapă nu se curăţă ultima foaie galbenă, fiindcă dă o culoare frumoasă supei. Când sunt aproape fierte, se mai adaugă apă, până la cantitatea dorită de supă. Nu e necesar să fie fierbinte, numai supa de carne se tulbură dacă se adaugă apă rece. E bine să nu fierbem zarzavaturile până se transformă în piure, sunt mult mai gustoase şi sănătoase dacă rămân puţin mai tari.
În timp ce supa fierbe, separat punem o cratiţă cu apă şi sare, în care punem găluştele, pe care le facem folosind următoarele ingrediente: griş (în funcţie de câte găluşte vrem să iasă, dar trebuie pus mai mult decât la găluştele obişnuite, fiindcă nu se umflă la fel de tare), 2-3 linguri de seminţe de in măcinate proaspăt, 1/4 linguriţă turmeric (pentru culoare), se amestecă, adăugându-se apă pentru a obţine o pastă omogenă, care nu curge.
Se ia cu lingura din acest amestec şi se pun una câte una găluştele în apa ce clocoteşte. Se lasă la fiert cam 15-20 minute, apoi se toarnă o cană de apă rece deasupra. După ce încep să fiarbă din nou, se opreşte focul , se pune un capac deasupra şi se lasă să mai stea 1/2 oră, după care se adaugă în supă.
Înainte de servire, în oala cu supă adăugăm 1 linguriţă ulei de susan, ca să-i dea un aspect de „supă de pui” pentru cei ce au nevoie de aparenţe, dar îi dă şi un gust bun.
Pentru cei ce doresc (şi ar fi bine să dorească, deoarece frunzele de pătrunjel conţin vitamina C şi calciu), în farfurie se presară frunze de pătrunjel.
Vă doresc POFTĂ BUNĂ!
Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă din Munţii Apuseni