Cine poate spune că dacă e sărbătoare şi post, nu putem mânca bine, sănătos şi frumos?
Iată ce am gătit eu astăzi:
Supă de zarzavat, cu tăiţei fără ouă – reţeta este la fel cu cea de la Supă cu găluşte din seminţe de in, doar că de astă dată am făcut ceva mai simplu, adică am fiert tăiţeii şi gata.
Varză a la Cluj, reţeta celebră, pe care majoritatea bucătarilor o gătesc cu carne. Eu voi da aici varianta vegană, delicioasă şi uşor de preparat.
Ingrediente şi mod de preparare : Am folosit orez brun, ( îl prefer, fiindcă banalul orez alb este ca făina albă, din care s-a scos tot ce era nutritiv, rămânând doar partea care „îngraşă şi tâmpeşte”, pe care l-am spălat şi apoi l-am călit un pic într-o cratiţă de fontă. (Iarăşi fac o paranteză, prefer fonta teflonului, care s-ar părea că intră în mâncare şi nu e tocmai ceea ce ţi-ai dori să mănânci).
Am adăugat apă, cam de două ori volumul orezului şi l-am lăsat să fiarbă câteva minute, timp în care am tăiat cubuleţe o ceapă albă. Am luat orezul de pe foc, am adăugat ceapa şi am amestecat, pentru ca să se înmoaie. Am mai pus nucă măcinată nu foarte fin ( cam 3/4 cană) şi 3 linguri de pesmet. Am tăiat varza şi am frecat-o puţin cu sare ca să-şi micşoreze volumul, apoi, am pus într-o cratiţă altenativ un strat de varză, un strat din amestec, piper, cimbru, iar deasupra câteva roşii cherry, apă şi bulion. Le-am dat la cuptor.
Separat am fiert câteva vărzuţe de Bruxelles în apă, cu sare, cu o foaie de dafin.
Cănd a fost gata, am scos varza din cuptor şi am ornat-o cu varza de Bruxelles, mărar tocat şi doi căţei de usturoi.
Brioşe cu nucă reţeta este asemănătoare cu Brioşe cu susan negru, dar am schimbat un pic ingredientele principale, am pus doar o cană de făină albă, una de mălai, 3/4 de nucă măcinată şi 1/2 de ulei. Au iesit mai pufoase decât cele în care am pus 1 cană de ulei. Experienţa, bat-o vina!
Cam aşa a arătat masa noastră de Sf. Nicolae: