10 reguli pentru o viaţă sănătoasă

De-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că eu şi numai eu sunt responsabilă de 95% din lucrurile (bune sau rele) care mi se întâmplă, aşa că am căutat înăuntrul meu, pentru a vedea motivele pentru care viaţa mea este într-un anumit fel. În urma introspecţiei, am ajuns la concluzia că dacă respect nişte reguli simple, voi avea parte de o viaţă frumoasă şi armonioasă, fără căderi în abisul depresiei şi al neîmplinirilor.

Am intitulat articolul „10 reguli pentru o viaţă sănătoasă”, având în vedere faptul că  SĂNĂTATEA înglobează în ea nu numai o stare de bine fizică, ci şi împlinirea pe plan sufletesc şi profesional. Nu poţi spune că eşti pe deplin sănătos, decât atunci când toate aceste deziderate sunt atinse şi eşti, de fapt, mulţumit de toată viaţa ta. Poţi fi sănătos din punct de vedere fizic, dar să te macine gândul că nu ai job-ul pe care ţi l-ai fi dorit, sau persoana cu care ai vrea să fii nu este lângă tine. Cu timpul, nemulţumirile din planul sufletesc şi profesional, vor duce cu siguranţă la tulburări şi boli ale corpului fizic, nu degeaba pe vremuri se spunea că cineva care aparent nu avea probleme fizice, a murit de „inimă rea”.

Dar să vedem ce am putea face pentru a nu ajunge în situaţia de a avea vreuna din problemele de mai sus.

  1. Trezeşte-te dimineaţa cu bucuria unei noi zile. Mulţumeşte Universului că eşti aici, că eşti perfect sănătos, chiar dacă pe ici pe colo, câte ceva mai „scârţăie” în corpul tău. Se ştie că întregul nostru corp se reînnoieşte total din doi în doi ani, aşa că de ce să nu dăm informaţii pozitive milioanelor de celule noi ce se formează în fiecare zi, de ce să le spunem că suntem bolnavi, aşa încât ele să se formeze direct bolnave?
  2. Du-te la baie, spunându-ţi că aceasta este cea mai bună zi din viaţa ta de până acum! Da, aşa va fi, dacă tu aşa o vrei. Dacă te lamentezi în gând „că şeful, că lucrarea pe care o ai de terminat şi nu-i dai de capăt, că soţia, copiii, etc.”, nu-ţi va folosi la nimic, ba dimpotrivă, vei începe ziua cu un minus de energie, energie pe care ai folosit-o deja pentru a te lamenta şi a-ţi plînge de milă.
  3. Îmbracă-te frumos!  Asta funcţionează pentru toată lumea, nu numai la femei. Când te simţi prezentabil, altfel decurge ziua ta. Fă efortul de a te aranja înainte de a ieşi din casă. Asta nu presupune o garderobă cu costume Armani, poţi face acest lucru mult mai ieftin, dar este ştiut faptul că atunci când nouă ne place ce vedem în oglindă, altfel ne vor privi şi cei din jur.
  4. Când te priveşti în oglindă, nu vedea doar imperfecţiunile cu care te-a cadorisit Mama Natură. Toţi avem imperfecţiuni, dar depinde de noi dacă le scoatem în relief, sau le facem uitate, arătând lumii părţile noastre frumoase. Sunt destui oameni cu care natura nu a fost prea darnică, dar prin felul lor de a fi te fac să nu bagi în seamă asta, vezi doar partea frumoasă a lor, cea care vine direct din suflet.
  5. Nu pleca supărat de acasă, chiar dacă ţi-ai vărsat cafeaua pe pantaloni sau pe rochia cea nouă şi a trebuit să te schimbi în cea mai mare viteză, sau telefonul s-a ascuns într-un loc din care e de mirare că l-ai mai găsit, cheia de la maşină e în buzunarul sacoului cu care ai fost ieri, iar copiii nu sunt gata la timp pentru a fi duşi la grădiniţă/şcoală. Ia-ţi întotdeauna rămas bun de la cei dragi cu zâmbetul pe buze, nu se ştie dacă-i vei mai vedea vreodată şi n-ai vrea ca ultima amintire cu ei (sau a lor cu tine), să fie una dureroasă.
  6. Mergi drept pe stradă, şi ţine tălpile paralele! O să zici că asta-i o prostie, dar dacă te uiţi la alte persoane sau chiar la tine în vitrinele magazinelor, vei vedea că am dreptate. O persoană care merge ca şi Chaplin ne poate face doar să zâmbim, dar nu-i putem acorda prea multă credibilitate, în caz că vine la noi pentru angajare, sau pentru a ne propune o afacere. Pe de altă parte, dacă ne păstrăm coloana vertebrală dreaptă, aceasta devine cu timpul o obişnuinţă şi ne va scuti de multe dureri „la propriu”, deoarece deformarea acesteia duce la o mulţime de boli ale organelor interne. Face bine şi pentru psihic, alungând din mintea noastră prosteasca zicătoare românească, conform căreia „capul plecat, sabia nu-l taie”.
  7. Bea destulă APĂ, adică măcar doi litri pe zi. Am spus apă, nu suc, nu cafea, nu alte băuturi. Să ştii că băuturile energizante, la fel ca şi cafeaua, nu-ţi dau energie, ci scotocesc prin organismul tău după ultima urmă de energie şi o scot la suprafaţă. Întotdeauna te vei simţi epuizat după ce ai consumat băuturi energizante, în momentul când practic „te-ai golit” de propria energie. În loc de asta, e mai bine să mănânci fructe, ele îţi dau energie rapid, sau să iei o linguriţă de miere de albine, care în 20 de minute ajunge deja în sânge.
  8. Nu purta ranchiună! Dacă cineva „te calcă pe nervi” în mod repetat, încearcă să te detaşezi, spune-ţi că face parte din încercările prin care trebuie să treci în această viaţă, lasă să treacă starea pe care ţi-a provocat-o, aşa cum norii trec pe cer, fără să-l vatăme. Priveşte spre „cerul tău”, de pe care norii s-au împrăştiat, iar albastrul lui te face să fii de-a dreptul fericit, fără un motiv special. Spune-ţi că fiecare încercare te face mai puternic, nu uita că „noi, cu toţii, UNA suntem”, aşa cum spune Donald Walsh în cărţile lui, şi trebuie să trăim în armonie unii cu alţii.
  9.   Nu invidia! Dacă vecinul are o casă mai mare, o maşină mai „meseriaşă”, sau o nevastă picată parcă din revistele de modă, asta nu înseamnă că de acum înainte vei privi doar peste gardul lui cu admiraţie (citeşte invidie), uitând de cele din curtea ta. Dacă poţi face mai mult, străduieşte-te să faci, dar dacă simţi că aici e punctul terminus până la care poţi ajunge cu cariera şi cu celelalte din viaţa ta, priveşte mai adânc spre cele pe care le ai deja şi vei vedea că sunt foarte multe motive de mulţumire. Sunt mulţi alţii care privesc spre tine, aşa cum priveşti tu spre vecinul ce ţi se pare mai norocos. Se ştie că fiecare avem o cruce de dus, aşa că nu-ţi dori viaţa altcuiva, nu se ştie cum este cu adevărat.
  10. Nu face abuzuri: la mâncare, la băutură, la muncă, la nimic! Păstrează o cale de mijloc, fii atent ce şi cât îţi pui în farfurie, la ora la care mănânci, la ce bei şi cum afectează asta pe cei din jurul tău. Dacă-ţi spun şi să nu fumezi, o să mă urăşti de-a dreptul, cu toate că aş putea să-ţi spun: vezi punctul 8. Cu toate că este foarte importantă, am lăsat partea asta cu, să-i zicem, procesul de hrănire la sfârşit, ca să vezi că mai sunt şi alte multe lucruri la care trebuie să fii atent de-a lungul Călătoriei pe acest Pământ,  pe care o poţi face frumoasă şi plină de evenimente fericite, sau dimpotrivă, grea şi plină de lucruri „greu de digerat”.

Dragă cititorule, nu spun mai multe acum, ştiu că un articol prea lung nu e citit până la capăt, aşa că, dacă ai altă părere, te rog să-mi laşi un comentariu.

O zi nemaipomenită, cu cer albastru şi fluturi în stomac!

Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă din Munţii Apuseni

2 gânduri despre „10 reguli pentru o viaţă sănătoasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s