Aţi fost vreodată la Paşcani?

Asta ca să parafrazez poezia lui BP Haşdeu, cred, „Aţi fost vreodată la Abrud”? devenită celebră în urma unui spectacol care s-a ţinut după o masă „copioasă” şi bine stropită, oferită actorilor, tocmai la Turda, după câte ştiu eu.

Cel ce recita poezia, nu putea nicidecum trece de primul vers, repetând la nesfârşit: „Aţi fost vreodată la Abrud?”, restul poeziei dispărându-i din minte, evaporându-se o dată cu aburii alcoolului, la care, un spectator mai înfipt şi plictisit de atâta repetare, îi strigă din fundul sălii: ” Lasă că fac eu lista cu cine o fost şi cu cine nu, zi mai departe!” În râsetele sălii, actorul a târât  cumva poezia până la bun sfârşit, dar întâmplarea a rămas de pomină.

Revenind la oile noastre, vreau să vă spun că săptămâna trecută am trecut prin Paşcani, iar din cauza mersului trenurilor care este făcut de oameni „de bine” şi atât de bine încât atunci când ajungi în Paşcani, trenul spre Roman a plecat de 5 minute, eşti nevoit să petreci o oră în micuţa urbe. Acesta ar putea fi un lucru bun, ai mai putea bifa un nume pe harta ţării, la capitolul „să ne cunoaştem patria”.

Acum serios vorbind, am fost plăcut surprinsă de schimbările ce le-am observat faţă de anul trecut. Promenada dintre scări şi gară a fost renovată, s-au montat dale noi, tuia, o mulţime de bănci iar spectacolul nocturn este feeric, dat de numărul mare al lămpilor globulare aflate pe o parte şi pe cealaltă a străzii.

Faimoasele scări  au fost renovate şi ele, se pare că a fost chiar mâna unui arhitect care s-a implicat în proiect.

Eram toată un zâmbet şi o veselie, până în clipa în care, un tânăr spilcuit a aruncat chiştocul fumat până la refuz chiar în faţa mea, moment în care le-am observat şi pe celelalte (chiştoace), ce formau un strat protector la nivelul solului…

Nu ştiu exact cum e legea cu fumatul, e permis pe stradă? Dacă da, nu se pot da măcar nişte amenzi pentru murdărirea spaţiului public? E păcat să ai o zonă a oraşului frumos renovată, dar murdărită sistematic de nişte oameni de categoria a cincisprezecea… Asta pe lângă faptul că în zona cu pricina se plimbă şi mămici sau bunici cu bebeluşi. Ei trebuie musai să inhaleze fumul ţigărilor „binecrescuţilor” păşcăneni? Cred că mai degrabă li s-ar potrivi denumirea de „paşcanezi”, că vine din ţările aşa-zisei Lumi a Treia.

În speranţa că civilizaţia va pătrunde şi în Paşcani, vă las să vă delectaţi cu câteva imagini surprinse în puţinul timp petrecut acolo.

 

 

Vă doresc o zi ca-n poveşti, plină de zâne şi de piticuţi!

Manuela Sanda Băcăoanu, o moaţă din Munţii Apuseni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s