Incredibil, dar adevărat: așa arată Arieșul acum, în primăvară, după ce astă toamnă sute de persoane s-au implicat cu trup și suflet în curățarea lui.
Motivele sunt multiple, primul fiind acela că oamenii care au participat la Ziua Arieșului nu au fost destui pentru a face o curățenie ”lună și bec” peste tot, de la izvor și până la vărsare. (Ca să nu mai vorbim despre faptul că au fost primării care nu au făcut nimic, din motive care le apațin și nu fac obiectul acestui articol.)
Al doilea motiv, și cel mai trist, este că majorității locuitorilor Văii Arieșului nu le pasă nici cât negru sub unghie de munca noastră sau de faptul că suntem cu toții ”beneficiarii” acțiunilor noastre, bune sau rele și au dus gunoaiele în continuare acolo unde erau obișnuiți, adică pe malul Arieșului.
Al treilea motiv, care mie mi se pare cel mai grav, este că primăriile nu amendează pe nimeni, fiecare poate să facă ce vrea, de frică să nu piardă electoratul, primarii nu iau atitudine împotriva nepăsătorilor cărora li se pare că gunoaiele lor arată foarte artistic pe malurile apelor, fără să le pese de efectul pe termen lung al faptelor lor.
Dacă nu luăm atitudine și nu facem ceva în mod concret, în curând, vom trăi printre gunoaiele pe care nu suntem în stare să le stăpânim acum, vor apare noi boli și molime, nemaiauzite încă.
Dragii mei, fac un apel la bunul simț și la ultima fărâmă de conștiință, vă rog din suflet, nu mai murdăriți Arieșul!
Luna aprilie fiind luna curățeniei, vă invit deasemenea să facem o acțiune de mult mai mare amploare decât precedenta, să curățăm Arieșul ca la carte, iar dacă cineva îndrăznește să-l mai murdărească, să fie pedepsit după fapta sa.
Dacă imaginile de mai sus v-au sensibilizat cât de cât, vă invit să fiți alături de noi, cei ce vom fi din nou ACOLO UNDE ESTE NEVOIE de o mână de ajutor.
Fac acest apel și în numele Societății Cultural Patriotice Avram Iancu, în special filiala Lupșa, care va fi motorul acestei acțiuni.
Deoarece ne aflăm în anul de grație 2018, cel în care se sărbătoresc 100 de ani de România, dedic această activitate Centenarului Marii Uniri. Sărbătorirea României Mari trebuie făcută în primul rând prin curățarea ei, abia mai apoi prin cântec, joc și voie bună. Cui îi place să joace pe gunoaie?
Aștept cu interes inițiative din partea d-vs.
Manuela Sanda Băcăoanu, o moață din Munții Apuseni
Din păcate nu se aruncă gunoaiele doar în Arieș, ele,culmea sunt duse sus pe deal și aruncate intr-o margine de pârâu, de unde tot în Arieș ajung.Am rămas perplex astă vară când, căutând ciuperci am găsit saci plini cu tot felul de gunoaie, peste tot.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Primăriile să-i pună la muncă pe cei care beneficiază de ajutor social.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mare adevar! De curand am fost si eu acolo si am ramas stupefiata de mizeria de nedescris si de indolenta locuitorilor si autoritatilor. Am vazut chiar si frigidere, laptopuri si mobilier aruncate pe maluri. Nici nu stiu cum sa calific toate astea!!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In anul 2010 a fost prima actiune in tara noastra ” LET’S DI IT ROMANIA ” , adica sa facem curat intr-o zi in intreaga tara cu VOLUNTARI.Aceasta actiune s-a repetat si in anii urmatori dar daca NU se aplica legea si NU SE DAU AMENZI se pare ca unele persoane nu inteleg. Mare pacat, lipsa de educatie si bun simt.
Daca primarii nu amendeaza pe cei certati cu legea, ce face GARDA DE MEDIU????
Am citit un singur articol despre un primar care aplica amenzi in asemenea situatii.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, trebuie amendați prost crescuți, arunca în râuri w. C
ApreciazăApreciază
Si totuși mă întreb o firma de salubrizare nu există ca să adune gunoiul, astfel încât oamenii să nu îl mai arunce pe unde le vine? Ori este tot ca pe la noi ca trec doar când au ei chef, si doar pe unde vor. Primăriile ar trebui să se ocupe de asta. Dar la noi în țară suntem pierduți în nepăsare.
ApreciazăApreciază
Este firma de salubrizare, dar multi nu sunt abonati, mai bine arunca pe unde le vine bine.
ApreciazăApreciază