Transursoaia

Denumire zdravănă, românească, fără putinţă de confundare cu alte spaţii, ale altor ţări. Când ajungi aici, te aştepţi ca de după brazii ce susţin la propriu drumul, să apară oricând o ursoaică, împreună cu puii mici, veseli şi jucăuşi.

Am fost pe acest drum în toamna lui 2016, auzisem mai demult despre el, dar abia atunci astrele s-au aliniat în mod benefic, pentru a-l străbate.

Am rămas uimită de frumuseţea lui, n-am mai multe imagini fiindcă aparatul meu foto era descărcat, acestea sunt doar câteva fotografii făcute în grabă, de către soţul meu, cu telefonul.

Dacă nu ştiţi pe unde este acest drum, vă spun eu: de pe Valea Arieşului, de la Horea, o iei la dreapta în direcţia spre Huedin şi ajungi într-o lume de basm, un drum străjuit de păduri seculare, cam strâmt şi cu multe curbe, dar care merită străbătut, măcar datorită frumuseţii lui. La un moment dat, te afli deasupra tuturor, te simţi ca un zeu ce veghează de sus la bunul mers al lucrurilor în Munţii Apuseni.

Parcări foarte frumos amenajate pe tot parcursul traseului, curăţenie şi un sentiment al lucrului bine făcut, te fac să admiri şi mai mult acest drum.

Am ajuns la barajul de la Beliş, iar după ce am trecut şi de localitate, am luat-o la dreapta, pe un drum peste dealuri, pe care eu am mai fost cu doi ani în urmă, nu pe drumul spre Huedin.

Am ieşit la şoseaua europeană la Căpuşu Mic, dacă bine-mi amintesc, dar periplul peste munţi şi dealuri a fost de neimaginat, ne-am încărcat bateriile şi ne-am umplut sufletele de lumina izvorâtă de sus, din cerul minunat de albastru, dar şi de pretutindeni, oriunde priveai, era un prilej de bucurie şi mândrie că trăim în această ţară atât de frumoasă, cu peisaje de poveste, care uneori te umplu de uimire,  iar obrazul simţi că-ţi este inundat de lacrimi..

2 gânduri despre „Transursoaia

 1. Victor

  am fost azi 06.09.2020 pe transursoaia drumul este execrabil multe gropi greu de ocolit, peisajele sunt inexistente drumul este aproape in totalitate in padure, care limiteaza vizibilitatea, va recomand sa nu mergeti pe acest drum daca nu aveti treba pe acolo.
  insa ma fost pe un traseu care lega Maguri-Racatau – Crucea lui Iancu, drum modernizat cu peisaje care intradevar iti taie rasuflarea (prezentat ca taramul lui Zamorxe) merita vazut ajungi in apoximativ o ora de la Cluj Napoca la Crucea lui Iancu. drumul est mult mai frumos si mai spectaculos decat supra apreciatul transursoia

  Apreciază

  Răspunde
  1. Transursoaia

   @Victor bag sama ca ai luat-o pe alte drumuri si nicidecum pe Transursoaia. Am fost pe acolo la finele lui august si ii asa cum zice dna cu blogu asta, drumu ca’n palma si vederi de numa’ f.f. placut. inclusiv la copiii le-a placut. am facut popasuri la moara, apoi la o masa intr-o alta parcare chiar la intrare pe transursoaia si stateau la panda sa vada ursu, etc. deci super. vom mai merge cat de repede. si apropo @victor, am fost tot in ziua aia si pe baraj cu barca si pe la crucea lui Iancu. si acolo ii asa cum zici tu. dar cu transursoaia ai dat-o rau de tot.

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s